12 AUG

A sör birodalmában

Written by S’artR Művészeti Közösség , Posted in AKTUÁLIS

sor_blog_pex

Kisüzemi/kézműves vagy nagyüzemi?

A serfőzés történelme eléggé egyszerű, mert úgy tűnik, hogy közel 9000 éve az ember töretlenül szereti a sört. Így történelmi bonyodalmak nélkül már a középkorra elérte mai formáját, ízét.

Volt, mikor folyékony élelemnek számított, volt, amikor a legtisztább víznek és volt olyan, hogy gyógyszerként használták. Kezdetben inkább árpalé volt komló nélkül, de 1516 óta a sör alapanyagai szabályozottan: víz, maláta, komló, élesztő kell, hogy legyen.

A serfőző céhekből, serfőzdék, majd sörgyárak jöttek létre és kialakult egy újabb iparág, amiben a sörgyárak nagy konszernek részévé váltak. A gondos serfőző mesterek által felügyelt kisebb kifőzdék háttérbe szorultak egy időre. Aztán az utóbbi évtizedekben újból felragyogott a napjuk, és a kézműves vagy kisüzemi sörök a sörtörténelem új-hullámos söreit hozták létre.

Bár a sertörténelem  lassan átjut ezeken a hullámokon is, mert megkérdőjeleződnek ezeknek a söröknek a főbb jelzőik, de addig is, ha igazán különleges vagy kimagasló minőségű söröket szeretnénk kipróbálni, ahhoz mégiscsak érdemes kisüzemi, kézműves jelzésű sörök között kutatni.

Sörmágusok

Az európai söripar ma már több száz remek házi sörmárkát ismer, de az igazi sörkedvelők viszont még ennél is többet! Ha kiterítjük magunk elé Európa képzeletbeli kisüzemi sörtérképét, a híres házi sörfőzdéket jelölő zászlócskák a csehek és a morvák földjén sűrűsödnek, a bajorok sem panaszkodhatnak, Elzász is kitűzte a maga parányi lobogóit, sőt odaát a szigeten a britek is, no meg a belga szerzetesek is lerakták a névjegyeiket.

Kép5

A zászlócskák Magyarföldön is gomba módra szaporodnak, s a parányi árbócra nemrég felkúszott saját üzemével Magyarország legújabb, legkreatívabb kisüzemi sörmárkája, a Synthesis is.

A Synthesis gerillafőzdeként bezsebelt jó pár arany-, ezüst- és bronzérmet is különböző nemzetközi versenyeken.

A Synthesis cég termékfilozófiája: végy kitűnő alapanyagokat és készíts belőlük remek sört! A hozzávalók közül persze ne felejtsük ki a két sörmágust Schindler Józsefet és Králl Zoltánt sem! A többi – sajnos – üzemi titok.

De aki már kóstolta a Synthesis söröket, az tudja, hogy az új ízek birodalmába érkezett és mindenik sör kipróbálása egy felfedezés, amitől vagy fülig ér a szánk vagy lekunkorodik.

 Sör-különlegességek, Synthesis

HOPLAGER Világos - A Synthesis jégtörőhajója. Az 5,3-as hopláger – finoman hidegkomlózva – valóban az országút vándorainak, a tikkadó stopposoknak készült, de sajnos néhány autótúra sajnálatosan félbeszakadt, amikor a vezető is belekóstolt a remek nedűbe.

HOPLAGER MARACUJA Világos – Ujjgyakorlat a stoppos sörhöz: a brazil golgotavirág termésének levével feltuningolt savanykás hűsítő varázsital, ami nem tévesztendő össze a radlerekkel és a gyümölcssörökkel. (Aki megkóstolta, nem fogja összetéveszteni!)

ALE Világos - Amerikai stílusú 4,7 %-os világos sör. Könnyed maláta, és gyümölcsös komlókezelés jellemzi. Illatában a bodza, maracuja, mandarin garantáltan mindenkit elvarázsol. A 2017-es Dublinban megrendezett Alltech Craft Beer Világverseny bronzérmes söre.

PALE ALE Világos - Amerikai stílusú pale ale. 5,3 %-os ropogósan malátás, „vastag” felsőerjesztésű világos sör. Igazi „beszélgetős” sör.

ONE NIGHT SEDUCTION Fekete – Orosz birodalmi nosztalgia egy amerikai és klasszikus ír-brit stílusjegyekre hajazó 7,2 %-os fekete színű Imperial Stoutban. Rozsmalátával, hangsúlyozott komlózással, gyümölcsös illattal. Éjszakai csábítás – másnaposság nélkül!

A Synthesis sörkülönlegességek beszerezhetőek a székelyföldi üzletlánc Merkúr boltjaiból, sőt a nyári hónapokban kedvezményes áron. Jó felfedezést az újhullámos sörök birodalmában!

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Trackback from your site.

Hozzászólás most!

Rólunk

merkur logo
Szinte nincs rá szó a szavak végtelenségére …lehet íze, mélysége játéka az értelem elemével összeszőtt szavaknak. Ami nem tárul fel az ítéletnél leragadók számára. Ma is tudja ezt Mercurius, a szavak Istene, aki tovább él minden merkúri emberben. Ezért elengedhetetlen, hogy a „Merkúrnak” blogja legyen, amit olyan emberek írnak és olvasnak, akik mernek És-sel mondatot kezdeni!

Kapcsolat