08 SEP

A télire való eltevés emlékeztetői

Written by S’artR Művészeti Közösség , Posted in AKTUÁLIS

Dunsztolási módok

A dunsztolás kigőzölést jelent, azt a folyamatot, amikor az eltett lekvárok, savanyúságok saját hőjét használjuk fel a csírátlanításra. Egy háromnapos dunsztolási idő lehetővé teszi azt a lassú kihűlést, ami alatt elpusztulnak az eltett finomságainkat megrontó mikroorganizmusok. Ez a száraz dunszt. Itt arra kell figyelnünk, hogy minden meleg legyen, és minél tovább az is maradjon.

A megtisztított és hőkezelt üvegekbe töltsük bele még forrón a kifőzött gyümölcsöt vagy zöldséget, és az előkészített meleg “ágyba” (abroszok, terítők) fejjel lefelé fordítva tegyük. Ha celofánnal kötöttük le az üvegeket, akkor ne fordítsuk lefele.

A biztonság kedvéért egy tál meleg vízben tarthatjuk az üveget, míg megtöltjük a forró tartalommal, így biztosan nem reped el. Ezután minél jobban takargassuk be, hogy a lehető legkisebb mértékben veszítsen hőt. Ne legyünk türelmetlenek kivárni a 2-3 napot. A jó száraz dunszt hője eltart három napig.

Folytatás itt: gasztroangyal.hu_ http://merkurblog.ro/ha-dunsztod-sincs/

Az üvegek egyszerű csírátlanítási módszerei

A télire való eltevésének megvannak a maga fontos lépései. Ezek közül gyakran ki szoktuk hagyni a dupla előkészületnek számító tároló edény csírátlanítást, gondolván, hogy a tiszta valóban tiszta is.

Mivel semmilyen eltevési folyamat nem egyszerű munka, ezért nem érdemes egy apró bakival vagy lustasággal elrontani a szavatosságot. 150 éve tudjuk ehhez az alapokat. Pasteur ugyanis evidenssé tette, hogy a hosszas tartósítás titka nemcsak a temérdek cukorban vagy szalicilben rejtőzhet, hanem a csírátlanításban.

aprosef.hu_Válassz kedvedre valót, de semmiképp se hagyd ki ezt a lépést!

Folytatás itt: http://merkurblog.ro/eltevesi-tudnivalok/

Édesen egészséges ajánlatok befőzéshez is

“A közönséges, cukorrépából nyert fehér cukrot mindenki ismeri. Legelterjedtebb édesítőszer, mivel legtöbbször ezt használják tartósításra és édesítésre. Fehér színét a finomításnak köszönheti. 

Nagyon hamar felszívódik,  és sajnos a tömény szénhidráton kívül nem tartalmaz semmi mást. Ennek köszönheti az „üres kalória” kifejezést is, ugyanis ahhoz képest, hogy milyen magas a kalóriaértéke, vitaminokat vagy ásványi anyagokat nem tartalmaz. Így érdemes választani a fehér cukor egyéb alternatívái közül.

Igaz, hogy a megbízható minőségű édesítőszerek sokkal drágábbak a közönséges kristálycukornál, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásuk miatt megtérül az áruk, és az ízhatásáért is megéri, mivel a szokásos tömény cukor bevitelével olyan megerőltetésnek tesszük ki az egész szervezetünket, ami hosszútávon biztosan megbosszulja túlkapásainkat.” (László Tünde Réka, étrend és táplálkozási tanácsadó).

A székelyföldi üzletlánc boltjaiból beszerezhető, ellenőrzött feldolgozású, reform édesítők listája az alábbiakban található!

Nádcukor (Interherb)/500 g – 7,89 lejfemina.hu3

Nyirfacukor/250 g – 11,99 lej /22,99 lej (500 g)

Xilit (Ataisz )/ 250 g – 9,69 lej/ 17,59 (500 g) lej/ 32,99 (1 kg) lej 

Xilit (Vital)/250 g – 10,99 lej

Nyirfacukor (Naturbit)/500 g – 18,49 lej

Agavé szirup (Biopont)/300 ml – 13,99 lej

Juharszirup (Bioorganik)/250 ml – 33,49 lej

Fruktóz (Natura)/250 g – 3,99 lej / 6,59 lej (500 g) / 11,49 lej (1 kg)

Képforrás:femina.hu,aprosef.hu,gasztroangyal.hu,eztfaldfel.hu
MegosztásShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Trackback from your site.

Hozzászólás most!

Rólunk

merkur logo
Szinte nincs rá szó a szavak végtelenségére …lehet íze, mélysége játéka az értelem elemével összeszőtt szavaknak. Ami nem tárul fel az ítéletnél leragadók számára. Ma is tudja ezt Mercurius, a szavak Istene, aki tovább él minden merkúri emberben. Ezért elengedhetetlen, hogy a „Merkúrnak” blogja legyen, amit olyan emberek írnak és olvasnak, akik mernek És-sel mondatot kezdeni!

Kapcsolat