05 OCT

Bor-sajt párosítások

Written by S’artR Művészeti Közösség , Posted in AKTUÁLIS

blog_sajtok-borok_pxbŐszi kóstolgatás

A jó sajtnak mestere van, és aki valóban ért a borokhoz az ász benne, a borász. Székelyföldön ennek a tudásnak nincs hagyománya, ezt jobb őszintén bevallani. Ugyanakkor dicséretes az a temérdek kezdeményezés, képzés, borkóstoló, sajtkóstoló, ami ezt a hiányosságot igyekszik pótolni az utóbbi időben. Két érdekesség, aminek most aktualitása van e téren az egy borismereti képzés Csíkszeredában és egy őszi bor-sajt ajánló, amit a Merkúr székelyföldi üzletlánc megbízásából Tier László szomelié állított össze 10 féle magyar borból és jó pár sajtból, köztük helyi érlelésű sajtokból is.

Alap információk sajt-bor párosításnál

Rosé

A divatos rosé borhoz főként a friss, könnyed sajtok illenek, vagy a rövid érlelésű nem túl intenzív ízű sajtok. A délen készült rosé borok testesebbek, így hozzájuk már passzolnak a félkemény sajtok is. De mit is nevezünk rosénak?

Régies és magyar neve rózsabor. A rendes rosé bor kékszőlőből készül. Színét a szőlő ledarálása utáni rövid áztatási idő adja, vagyis a mustot nem hagyják sok ideig a kék szőlő héján állni. A hosszabb áztatás során a szőlő héjában lévő színanyag vörös bort eredményezne. A rosé bor gyümölcsös, friss ízét lassú, hűtött erjesztéssel nyerik. Egyes helyeken úgy is készítenek rosét, hogy vörös bort fehér borral vegyítenek. Általában nem ezt az eljárást tartják az eredeti roséhoz méltónak. A rosé bor színe természetesen a rózsaszín vagy rózsás árnyalat.

Fehér borok

A fehér borokhoz illik a legtöbb sajt vagy fordítva. A kecskesajtok kifejezetten találnak a könnyed fehér borokhoz, továbbá a fehér penészes lágy sajtok is. A félkemény sajtokhoz már jöhet a testesebb fehér. A kék-penészes sajtokhoz az édes fehérborok dukálnak, mint a tokaji aszúk, jégborok vagy más késői szüretből készült borok.

Piros borok

A piros borokhoz/sillerhez megy az érleltebb fehérpenészes és az érett kecskesajt. Mit takar a siller bor?

Ez tulajdonképpen a piros bor, nem vörös és nem rosé, bár a roséhoz régen közelebb állt. Német és magyar sajátosság, ezért érdemes tudni róla.  Egy régi, több száz éves hagyományról van szó, amikor még a kék és fehér szőlőket egy puttonyba, vegyesen gyűjtötték.

Ezt ma már nem lehet, szabályzat tiltja. De annyi viszont megmaradt, hogy vegyes, több fajta szőlőből készül. Mivel ma már fehér szőlő nem kerül bele, ezért ma jóval sötétebbek a siller borok, mint régen voltak. Maga a név itt nem utal szőlőfajtára. Nevezik még vegyes bornak és kastélyos bornak is.

Vörös borok

A vörös borokhoz már az érlelt sajtok passzolnak, minél testesebb, annál több ideig érlelt sajt megy hozzá, és ez csak addig fokozható, amíg az alkohol- és a tannintartalom nem túl magas.

Mivel a vörösborok tannintartalma többnyire magas, ezért a vörös testes borok nem is igazán mennek a sajtokhoz. Mégis a köztudatba így ült be, hogy sajt mellé vörösbor jár. Igen, ha az könnyed és gyümölcsös, ha nem az, akkor nagyon intenzív ízű, már-már csípős sajt kell, ahhoz, hogy egyensúlyba kerüljön íze a sajttal.

A tannin azt a növényi csersavat jelenti, ami érzete alapján összehúzza a szánkat, vagy  kesernyés ízt kölcsönöz például a bornak. Elsősorban a vörösborokra jellemző a magas tannintartalom, aminek oka a hosszas szőlőhéjon áztatás.

Boros események

  •  Olaszrizling Október – az év legnagyobb olaszrizling kóstolóját tartják ezen a hétvégén Magyarországon, ahol közel 200 fajta rizlinget lehet megkóstolni.
  • Bor beszerzési akció egy hétig (okt.11-ig) a Merkúrokban Székelyföld-szerte.
  • A fentebb említett borismereti képzés (okt.14-15.), amit Székelyföld egyik legjobb borszaküzlete, a Vinkli szervez már többedjére. Infók a képzésről:

Ez a tanfolyam remek lehetőség arra, hogy Magyarország, Románia és a világ borairól tanulj, csiszold a kóstolási technikádat, és nagyobb önbizalomra tegyél szert a borok világában, amelynek előnyeit a bor vásárlásánál, felszolgálásánál és a borok ételekkel való párosításánál élvezni fogod.
Amiről szó lesz:
● Melyek a legfontosabb bortípusok és – stílusok?
● Melyek a legfontosabb szőlőfajták
● Hol és hogyan vásárolj borokat?
● Miként kell tárolni és felszolgálni a bort?
● Megismered az étel-bor párosítás alapjait
● Melyek Magyarország legfontosabb szőlőfajtái és borvidékei?
● Melyek Románia legfontosabb szőlőfajtái és borvidékei?
Érdeklődni, jelentkezni lehet a 0753055311 telefonszámon!

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Trackback from your site.

Comments (1)

  • Szilágyi Zoltan

    |

    Érdekelne egy borpince működésével kapcsolatos tanfolyam!

    Válasz

Hozzászólás most!

Rólunk

merkur logo
Szinte nincs rá szó a szavak végtelenségére …lehet íze, mélysége játéka az értelem elemével összeszőtt szavaknak. Ami nem tárul fel az ítéletnél leragadók számára. Ma is tudja ezt Mercurius, a szavak Istene, aki tovább él minden merkúri emberben. Ezért elengedhetetlen, hogy a „Merkúrnak” blogja legyen, amit olyan emberek írnak és olvasnak, akik mernek És-sel mondatot kezdeni!

Kapcsolat