03 AUG

Felhívás! A cukor…

Written by S’artR Művészeti Közösség , Posted in AKTUÁLIS

blog_cukor_eat-pxb_vAmit nem árt ismételni:

  • A finomított cukor gyorsan szívódik fel a vérben, valósággal sokkolja a hasnyálmirigyet, amelynek hirtelen sok inzulint kell termelnie.
  • A tömény cukor bevitelével olyan megerőltetésnek tesszük ki az egész szervezetünket, ami hosszútávon biztosan megbosszulja túlkapásainkat.

Ne feledjük! A gyümölcsök, a kenyér, a rizs vagy burgonya is cukrokban (a keményítő is a cukor egy formája) gazdag élelmiszerek.

  • A fölösleges cukrot a szervezet zsírszövet formájában tárolja.  
  • Amellett, hogy a cukor nagyon hizlal, sok más egészségkárosító hatása is van, amiért méltán nevezik fehér méregnek is (pl. a magas vércukorszint elősegíti a vérlemezkék egymáshoz tapadását, folyamatosan gyengíti a hasnyálmirigyet, puffadást okoz stb.).
  • 100 g fehér cukor  387 kcal energiát tartalmaz. Egy egészséges felnőtt embernek kb. 25oo-35oo kcal közötti a napi energiaszükséglete!  100 g kristálycukor 10 púpozott kiskanálnyi cukrot jelent, képzeljük csak el, milyen hamar átléphetjük a napi szénhidrátszükségletünket, hiszen nemcsak a konkrét cukor tartalmaz szénhidrátot, hanem a legtöbb késztermékben fellelhető a cukor valamilyen mennyiségben.
  • Tejjel társítva a cukor valóságos táptalaj a különböző gombák, bélférgek, baktériumok számára. (László Tünde Réka, étrend és táplálkozási tanácsadó).

Nyírfacukor – nem csoda, csak alternatíva

Kétségkívül a nyírfacukorban rejlő hatóanyagok feltárása a XIX. század legnagyobb felfedezései közé sorakozik, amiért a századforduló után Nobel-díj is járt, elsősorban gyógyszerként használták, és nemcsak a kávé keserűje ellen. Mégis annyira természetes, hogy ma viszonylag könnyedén beszerezhető, hogy ügyet sem vetünk rá. Pedig Székelyföldön a nyírfa-csapolásnak még hagyománya is van.

A szacharóz alapú kristálycukor legtöbb hátránya a nyírfacukorban előnyként jelentkezik:

nyirfcukor

- 40%-al kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos cukor (glikémiás indexe 10%, míg más cukroké 70 vagy 100),

- nem savasítja a szervezetet -sőt, lúgosító hatással bír,

- nem hizlal, mivel szénhidráttartalma 75%-kal kisebb a cukorénál és kalóriatartalma 40%-kal, mindemellett lassan szívódik fel, ezért fokozza a jóllakottság érzését, így kevesebb ételre van szükségünk,

- antibakteriális hatású,

- nem emeli meg a vércukorszintet, cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott,

- nem rontja a fogakat, épp ellenkezőleg -fogszuvasodás, fogkő képződés elleni hatása klinikailag igazolt (képes 80%-al csökkenteni a fogszuvasodás lehetőségét).

László Tünde táplálkozási tanácsadó véleménye a nyírfacukorról: cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak ajánlott, valamint a különböző gombák által okozott megbetegedésekben szenvedőknek (pl. candida). Nem ajánlott kelt tésztákhoz keverni. Teák, kávék, különböző turmixok, pudingok édesítőszere lehet.  

Érzékeny gyomrú, hasmenésre hajlamos személyek először csak csínján bánjanak vele, számukra ajánlatosabb más cukor alternatíva után nézni, nekik  inkább az eritrit  jelenthet helyettesítőt.

A nyírfacukor, több xilitol fajta és számos finomított cukor alternatíva, beszerezhető a székelyföldi üzletlánc Merkúr üzleteinek organikus részlegeiről.

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Trackback from your site.

Hozzászólás most!

Rólunk

merkur logo
Szinte nincs rá szó a szavak végtelenségére …lehet íze, mélysége játéka az értelem elemével összeszőtt szavaknak. Ami nem tárul fel az ítéletnél leragadók számára. Ma is tudja ezt Mercurius, a szavak Istene, aki tovább él minden merkúri emberben. Ezért elengedhetetlen, hogy a „Merkúrnak” blogja legyen, amit olyan emberek írnak és olvasnak, akik mernek És-sel mondatot kezdeni!

Kapcsolat