10 JUL

Gabonák és álgabonák főzési ideje

Written by S’artR Művészeti Közösség , Posted in AKTUÁLIS

field-of-poppies-pxb

A tudatos, egészséges táplálkozásban a gabonák rendszeres fogyasztása kiemelkedő fontosságú. A legtöbb ember számára azonban sajnos kimerül a finomított búza és a fehér rizs fogyasztásában. A gabonák vitamin- és ásványi anyag-tartalma elengedhetetlen a szervezetünk számára, emellett kiváló rostforrások, tehát az emésztésünket is segítik. Szerencsére a legértékesebb gabonák évszázados mellőzés után ma már egyre szélesebb körben elérhetőek.

Mi a különbség a gabona és az álgabona között?

A gabona szó azoknak a perjeféléknek az összefoglaló elnevezése, melyeket táplálkozás céljára felhasználható magjaik miatt termesztenek az egész világon. Ősidők óta az emberiség fő táplálkozási elemei közé tartoznak. A kenyér, a gabonafélék lisztjéből készült erjesztett tészta a kezdetektől népélelmezési cikk volt.

Az álgabonák (pzseudocereáliák vagy pszeuodgabonák) növényrendszertanilag nem a gabonafélékhez tartoznak. Azért említjük őket mégis a gabonafélékkel együtt, mert nagy keményítőtartalmúak, lisztes magvukat a gabonákhoz hasonlóan használhatjuk fel ételeink készítéséhez. Lisztek, pelyhek is készülhetnek belőlük is. Az álgabonák lehetséges gabona helyettesítők, hiszen gluténmentesek.

Főzve is fogyaszthatóak

A gabonafélék és helyettesítőik csak megfelelő hőkezelés után alkalmasak emberi fogyasztásra. Ennek oka az, hogy a hőkezeletlen gabona olyan keményítőt tartalmaz, melyet szervezetünk nem képes felbontani. Ahhoz, hogy az emberi szervezet hasznosíthatóvá tehesse, a keményítőláncoknak fel kell bomlaniuk, ehhez pedig a gabonát meg kell főzni vagy sütni. Leggyakrabban lisztjüket használjuk sütésnél, de főzve is kiváló köretek vagy reggelik lehetnek.
A főzésnél alapszabály az, hogy négy-ötszörös forrásban lévő vízbe kell beleönteni az előtte alaposan megmosott gabonát. A keményítőláncok megfelelő felbomlásához addig kell főzni, míg az összes vizet magába szívja. Ha ezzel a módszerrel mégis túlságosan szétfőne, akkor ez azt jelenti, hogy az a termék silány minőségű volt. Ilyen esetben válasszunk más beszállítót vagy termelőt.

boiling-over-of-milk_pxb

Optimális főzési idejük:

árpa – ötszörös vízmennyiség – 60 perc

zab – ötszörös vízmennyiség – 60 perc

zabpehely – négyszeres vízmennyiség – 25 perc

tönkölybúza – ötszörös vízmennyiség – 60-70 perc

rozs – ötszörös vízmennyiség – 60 perc

barna rizs – ötszörös vízmennyiség – 50-60 perc

jázmin rizs – kétszeres vízmennyiség – 20 perc

csöves kukorica – bőséges vízmennyiség – 2-5- perc

kukoricadara – ötszörös vízmennyiség – 20 perc

amaránt – ötszörös vízmennyiség – 25-30 perc

bulgur – kétszeres vízmennyiség – 20 perc

köles – négyszeres vízmennyiség – 25 perc

quinoa – kétszeres vízmennyiség – 15-20 perc

Két különlegesség:

Az árpagyöngyöt vagy gerslit felhasználás előtt 3-4 órára áztassuk be és kétszeres vízmennyiségben 35-40 percig főzzük.

A hajdina tartalmaz egy vörös festékanyagot, mely az arra érzékenyeknél fényérzékenységet válthat ki. Ez a festékanyag meleg hatására kioldódik, ezért szükséges a hajdinát meleg vízben mosni, öblíteni, illetve a képződött nyákot leszedni. Egy bevált módszer lehet az, hogy kétszer leöntjük a főzővizet róla, és tiszta forró vízzel pótoljuk a főzés során.

Jó tanács: gabonaételekhez mindig fogyasszunk zöldségeket, mert a gabona savasító jellegét ezzel ellensúlyozni tudjuk.

A gluténmentes gabonahelyettesítőkről (haricska vagy hajdina, köles, barnarizs) bővebben itt lehet olvasni: http://merkurblog.ro/osi-reform/.

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Trackback from your site.

Hozzászólás most!

Rólunk

merkur logo
Szinte nincs rá szó a szavak végtelenségére …lehet íze, mélysége játéka az értelem elemével összeszőtt szavaknak. Ami nem tárul fel az ítéletnél leragadók számára. Ma is tudja ezt Mercurius, a szavak Istene, aki tovább él minden merkúri emberben. Ezért elengedhetetlen, hogy a „Merkúrnak” blogja legyen, amit olyan emberek írnak és olvasnak, akik mernek És-sel mondatot kezdeni!

Kapcsolat