13 SEP

Gluten free

Written by S’artR Művészeti Közösség , Posted in AKTUÁLIS

Heart of the cookie.Megoldások gluténérzékenység esetén

A glutérzékenységet több néven szokták hívni, ezek közül a legyagykoribb a cöliákia (vagy coeliakia) és a lisztérzékenység. A búzából készült kenyér, főleg Székelyföldön, alapélelmiszernek számít, így sokkal nehezebb azok számára, akiknél kiderül, hogy lisztérzékenyek.

Fontos tudni, hogy a gluténérzékenység egy autoimmun betegség, ami a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható, de mivel ismerjük az okozóját, a glutént, ezért viszonylag könnyen tünetmentessé tehető. Ennek köszönhetően a lisztérzékenyeket friss és csomagolt termékek széles választéka várja. Azonban nagyon fontos odafigyelni arra, hogy nem csak abban lehet glutén, amiben gondolnánk, hanem a csomagolt termékek közül sokban megtalálható adalékanyagként, vagy megvan az esélye a keresztszennyeződésnek, vagyis annak, hogy az adott élelmiszer előállítása, tárolása, csomagolása során szennyeződik gluténnal.mockup-NF-Panfette-integrale-340g_2-310x310

Fontos, hogy csak olyan terméket vásároljunk, amin szerepel a gluténmentes kifejezés, vagy az összetevőiből látjuk, hogy nem kockázatos a fogyasztása.

Az ilyen termékek közé tartoznak a Merkúr székelyföldi üzletlánc boltjaiban kapható gluténmentes kenyérkeverékek, kenyérlisztek, tészták, vagyis laskafélék, kenyerek, süteményalapok, kekszek, melyek nagy segítséget jelentenek az érzékeny fogyasztók számára, és megkönnyíthetik a beszerzést.

A Nutri Free termékcsalád minden terméke speciálisan lisztérzékenyeknek készült, de ne feledjük, hogy számos reformkonyhai alapanyag, mint a rizs-, hajdina-, zabliszt, guinoa és társaik már eleve gluténmentesek, ezért lisztérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják, ráadásul az egészséges étrendet követők számára sem elhanyagolható. Ezek közül kiemelten érdemes felfigyelni a hajdinára és a lenmaglisztre, melyek természetes módon gluténmentesek:

A “minden mentes” étrend és az egészségmegőrző diéta egyik fő alapanyaga a lenmagliszt. Egyedi értékekkel és tulajdonságokkal bír. Olyan élelmiszerek között kap helyet, amelyek emésztése nemhogy energiát vonna el tőlünk, hanem éppen serkenti a többi elfogyasztott élelem emésztését is.

Nincs az az ételallergia vagy bármilyen érzékenység, ami kizárná a lenmagliszt fogyasztását. Így a glutén és laktóz érzékenyek, tojásra, szójára, cukorra, adalékanyagokra allergiásak, vegák és vegánok is biztonsággal fogyaszthatják. Magas fehérjetartalma miatt kifejezetten ajánlott a vegák számára!

A hajdinaliszt előnyei

  • Nem tartalmaz glutént (a gabonafélékben található fehérje).

A gluténmentes diétázók és a cöliákiában (lisztérzékenységben) szenvedők is fogyaszthatják.

  • Nagyon magas a rosttartalma, kétszerese a Graham lisztnek.

Ezért kiváló bélrendszertisztító és emésztés elősegítő étel.

  • Telítetlen zsírsav tartalma többszörösen több, mint a búzának.

Ezek a zsírsavak előnyösek a vértartalmunk egészségessé tételében (vérnyomás-problémák, koleszterin).

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Trackback from your site.

Hozzászólás most!

Rólunk

merkur logo
Szinte nincs rá szó a szavak végtelenségére …lehet íze, mélysége játéka az értelem elemével összeszőtt szavaknak. Ami nem tárul fel az ítéletnél leragadók számára. Ma is tudja ezt Mercurius, a szavak Istene, aki tovább él minden merkúri emberben. Ezért elengedhetetlen, hogy a „Merkúrnak” blogja legyen, amit olyan emberek írnak és olvasnak, akik mernek És-sel mondatot kezdeni!

Kapcsolat