30 SEP

Káposztaszezon

Written by S’artR Művészeti Közösség , Posted in AKTUÁLIS

blog_kaposzta_pxb

Végre egy jófej zöldség….

A káposzta a világ 20 legfontosabb zöldsége között foglal helyet. Szervezetünk számára a legismerősebb élelmek közé tartozik, hiszen több ezer éve termeszti és fogyasztja az emberiség. Nemesítéssel és háziasítással vált olyanná, amilyennek ma ismerjük, vagyis végre a káposzta az a zöldség, ami nem Dél-Amerikából jutott el hozzánk, nincs konkrét származási helye, csak fejlődési útja, ami bejárta Kínát, Egyiptomot, az ókori görögök és a későbbi rómaik gyógyszerévé vált.

Sőt Rómában a savanyított változata, a császári és egyéb nemesi körökben a hedonista életmód társa volt, no nem fő fogásként a tányéron, hanem a hatalmas lakomák után emésztés elősegítőként fogyasztották, és a lakomával járó macskajajt is kezelték vele másnap. Lássuk be a korhelylevesnek nem kis múltja van.

A káposztát az ENSZ élelmezési szervezete ’84-óta emelte hivatalosan a legek közé zöldségfronton. Rendszeres fogyasztásával jelentőségéről mi magunk is meggyőződhetünk, ráadásul a különböző népek hagyományos gasztronómiája is számos nemzetet kötelez a káposztafogyasztásra. Székelyföldön sincs ez másként, de errefelé főleg savanyúan az igazi.

A káposztafogyasztás előnyei

A nyers káposzta legjelentősebb hatóanyaga a C-vitamin, és számottevő az aminosavtartalma is, így kitűnő immunerősítőnek és gyulladáscsökkentőnek számít.

Emellett fellelhető még benne számos vitamin, mint az A, B, D és K-vitamok, az ásványi anyagok közül a vas, kálium, kalcium, mangán, magnézium, kén, cink, réz, foszfor.

Mind a fehér, mind a vörös káposzta hatóanyagtartama azonos, ám a vörös/lila káposzta, mondhatni még egészségesebb, mert általában véve a C-vitamin és vas tartalma magasabb.

Az emésztésre gyakorolt hatása a legtöbb módon igazolható, így hozzájárulhat a székrekedés, gyomorfekély gyógyulásához, segíti a méregtelenítést, fogyást mivel nagyon alacsony a kalóriatartalma, de vitaminokban és rostokban gazdag eledel. Erre a tulajdonságára épül a káposztaleves-diéta. Kéntartalma okán van, akinek puffadást okoz, ami kiküszöbölhető a savanyítással.

kaposzta_bl.pxb

Savanyúan az igazi

Erjesztett/savanyított változatban értékes összetevői nemhogy veszítenének intenzitásukból, hanem épphogy gazdagodnak újakkal.

A természetes erjesztés során a növényeken található baktériumokat használjuk fel, pontosabban a tejsavbaktériumokat (Lactobacillus), amelyek meleg, nedves környezetben elszaporodva tejsavat (Lactic acid vagy laktát) termelnek, és megsavanyítják a zöldséget.

Az erjesztett káposzta fogyasztásával olyan baktériumkolóniák kerülnek be az emésztőcsatornánkba, amelyek segítenek fenntartani  a jó és rossz bélbaktériumok közötti egyensúlyt. A rendszeres erjesztett-káposzta fogyasztással regenerálhatjuk a beleket.

Ha megfelelő mennyiségű jó baktérium él a vastagbélben (a bélbaktériumok döntő többsége a vastagbélben található), akkor nem lesz lehetőségük  túlságosan elszaporodniuk a rossz baciknak. Amellett, hogy rendet tartanak, a jó baktériumok számos vitamint ( pl. B-vitaminokat, K-vitamint) és enzimeket állítanak elő az emberi szervezet számára.

A savanyú káposzta leve is értékes, enyhíti a fekélyesedést (gyomor- és nyombélfekély esetén), és erősíti a gyomornyálkahártyát. Az erjesztett káposztához használatos gyógynövények, mint csombor, kapor, köménymag, mustármag, torma mind-mind fokozzák az egészségre gyakorolt jótékony hatását.

Az erjesztett káposzta, főként télen az egészségünk nagy támasza lehet. C-vitamin tartalma felér a narancséval, így nem árt, ha most ősszel a hordó aljára nézünk, és gondoskodunk a téli szezonra elegendő mennyiségről.

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Trackback from your site.

Hozzászólás most!

Rólunk

merkur logo
Szinte nincs rá szó a szavak végtelenségére …lehet íze, mélysége játéka az értelem elemével összeszőtt szavaknak. Ami nem tárul fel az ítéletnél leragadók számára. Ma is tudja ezt Mercurius, a szavak Istene, aki tovább él minden merkúri emberben. Ezért elengedhetetlen, hogy a „Merkúrnak” blogja legyen, amit olyan emberek írnak és olvasnak, akik mernek És-sel mondatot kezdeni!

Kapcsolat