19 JUL

Naptej-ABC

Written by S’artR Művészeti Közösség , Posted in AKTUÁLIS

napozás_pxe

Szedd az irhád vagy kend be magad!

A napfürdőzés beindítja a szervezet endorfin termelését, és a drogokhoz hasonló hatása miatt szinte függőséget okozhat: újra és újra vágyunk a nap melegére. A mértékletes napozás egészséges is, hisz napfény hatására a szervezet D-vitamint termel, ami létfontosságú a csontok fejlődéséhez.

Hogyha túlzásba visszük a napozást, bőrpír keletkezik, amit fájó és viszkető érzés kísér, rosszabb esetben pedig másodfokú égési sérüléshez hasonló hólyagok jelentkezhetnek a bőrön, ami idővel lehámlik.

A bőr két rétegből, a hámból és az irhából tevődik össze. Az irha nagyrészt kötőszövetekből áll, ennek állapotától függ a bőr rugalmassága, feszessége. Testünk legkülső takarójának, a hámnak alsó részében találhatók a hámsejtek, melyek folyamatosan oszlanak, s a felső rétegekbe érve elszarusodnak. A megvastagodott szaruréteg felel a fényvédelem kb. feléért. A hám festéktermelő sejtjei biztosítják a bőr barnás színét adó festékanyagot, a melanint. Napozáskor megnő ezeknek a sejteknek a száma, így a melanin is nagyobb mennyiségben képződik.

Hétköznapi tanácsok

  • Mindannyian tudjuk, hogy nem csak akkor ér a nap, ha kifekszünk, mégis, ha az utcára megyünk, elfelejtjük bekenni arcunkat és azokat a testrészeinket, melyek kilátszanak a ruha alól. Fontos, hogy nyáron viseljünk kalapot és kis ruhadarabok helyett minél többet takaró, világos színű, lenge ruhákat.
  • A nők fokozottan figyeljenek a dekoltázsra és a lábszárra, hisz mindkettő könnyen leéghet.
  • Amikor napozni kezdünk, fokozatosan szoktassuk magunkat a napfényhez, és lassan növeljük a napon töltött időt. 
  • 11 és 16 óra között ne napozzunk és ne is menjünk a vízbe, inkább ebédeljünk egy jót vagy pihenjünk le. Jó, ha tudjuk: a homok, a beton és a víz is visszaverik a nap sugarait, így a vízparton a napernyő alatt is megéghetünk.

Természetes fényvédők

A shea vaj a szuper bőrápolók sorában foglal helyet, mivel alkotóelemei nagyban hasonlítanak arra az elegyre, amit a szervezetünk természetes bőrregenerálóként állít elő (allantoint tartalmaz nagy mennyiségeben). Mindemellett magas az A-, F- és “bőrvitamin” tartalma (E-vitamin) is. 

A shea fa termése lehetőséget nyújt az ekcéma és a pikkelysömör gyógyítására szteroidok nélkül. Égési sérülésekre kiváló. Különböző sebek, hegek mielőbbi begyógyulását segíti. Természetes napkrém, ami minimum 5 faktoros fényvédő erővel bír. Enyhíti a bőrön jelentkező allergiás tüneteket. A terhesség során jelentkező striák/terhességi csíkok megelőzője, de utólagosan is képes regenerálni a bőr hámsejtjeit. Minden bőrirritációra kitűnően hat pl. borotválkozás, gyantázás, korpásodás esetén.

Székelyföldön a Bio Alexi- vagy a Góbé háziszappanokat gyártó bikafalvi kistermelők ügyességének köszönhető, hogy megbízható minőségű, finomítatlan shea vajat lehet beszerezni a Merkúr székelyföldi üzletlánc boltjaiból. A nyári időszakban folyamatosan akcióban vannak a Bio Alexi shea vaj termékek, a 100 millis kiszerelésű shea vajat már 12 lej alatt is beszerezhetjük.

Használhatunk természetes olajokat is napolajként, mint a kendermag, jojoba, kókuszolaj/kókuszzsír, szezámmag, makadámia, szőlőmag, málnamag, avokádó olajak. A beszerzésnél ügyeljünk az olajak minőségére, hogy szerves, bio feldolgozású és termesztésű alapanyagokból készülő termékek legyenek.

NAPTEJ- ábécé

Az UV, azaz ibolyán túli sugarak a napfény 5%-át teszik ki, és az emberi szem számára nem láthatóak. Az UVA sugárzástól lesz a bőr napbarnított, de bőr mélyebb rétegeibe hatolva akár melanómát is okozhatnak. Az UVB sugárzás közvetve károsíthatja a DNS-t, bőrrákot okozhat és a szemre is káros hatással lehet.

A fényvédő faktor (angolul SPF=Sun Protection Factor) jelentése, hogy az adott faktorszámú naptejet használva mennyi idővel tovább tartózkodhatunk a napon, anélkül, hogy leégnénk. Mindenféle védelem nélkül ez körülbelül 20 perc.

A fényvédő faktor pedig egy szorzó, ha például egy NIVEA SUN Protect & Bronze Barnulást támogató naptejet használunk,ami 20 faktoros, akkor az 400 percet véd a leégéstől.

A faktorszám az UVB sugárzással szembeni védőhatásról ad információt, de kötelezően minden napvédő szer kell, hogy tartalmazzon UVA fényvédő faktort is. Ha egy kört látunk az UVA szó körül a termék csomagolásán, az azt jelenti, hogy biztosan véd az UVA sugárzás ellen.

Gyerekekre gondolva

Ha napozni támad kedvünk, fél órával korábban alaposan kenjük be magunkat napolajjal vagy naptejjel. Ha világos a bőrünk, használjunk magasabb faktorszámú (30-50-es faktor ) termékeket!

Ha vízbe megyünk, válasszunk vízálló naptejeket és olajakat, mint amilyenek a Gerovital Sun termékcsalád termékei. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell újra bekennünk magunkat, ha kijöttünk a vízből és megtörölköztünk, csupán azt, hogy a vízben is védve vagyunk. Körülbelül 1-2 óránként mindenképpen kenjük be magunkat újra tetőtől talpig, vigyázva arra, hogy ne hagyjunk ki foltokat.

A gyerekek számára válasszunk direkt nekik szóló termékeket, mint a Nivea Kids termékcsaládja. A Nivea gyerekeknek szóló termékei 50+ faktorosak, bőrbarátak és gyorsan felszívódnak.

A NIVEA SUN színezett gyermek napozó spray egy jópofa termék, mely a felkenés ideje alatt zöldes színű, ezáltal segíti a pontosabb felkenést és a gyerekeknek is érdekes lehet.

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Trackback from your site.

Hozzászólás most!

Rólunk

merkur logo
Szinte nincs rá szó a szavak végtelenségére …lehet íze, mélysége játéka az értelem elemével összeszőtt szavaknak. Ami nem tárul fel az ítéletnél leragadók számára. Ma is tudja ezt Mercurius, a szavak Istene, aki tovább él minden merkúri emberben. Ezért elengedhetetlen, hogy a „Merkúrnak” blogja legyen, amit olyan emberek írnak és olvasnak, akik mernek És-sel mondatot kezdeni!

Kapcsolat