24 JUL

Örömbor és füstös illatok

Written by S’artR Művészeti Közösség , Posted in AKTUÁLIS

blog_barbecue-pxb

Mit ajánl a szomelié a borgőzös grillpartikhoz?

A kellemes nyári esték, a baráti vagy romantikus vacsorák szinte követelik a jó bort az asztalra. Milyen legyen: színben, karakterben, minőségben? Az egyéni ízlés mellett nem árt figyelembe venni az adott alkalmat, a fogyasztandó ételt és a társaság igényeit. A grillpartik felvetik a sörigényeket is, de még egy erdei kiruccanás vagy kerti sütögetés is lehet boroktól nemes, hangulatában különleges. Az alábbiakban egy sommelier/szomelié (pohárnok, borszakértő) segítségével a grillnyárson vagy roston sült finom falatokhoz illő borokat válogattunk össze. Tier László az említett italokat karakterük és ízélményük szerint jellemezte, hogy még felbontás előtt belekóstolhassunk a palackok milyenségébe.

Figula Zenit & More 2016

Zenit, Sauvignon Blanc, Pinot Gris és Sárgamuskotály házasítása. Az eredmény élénk savkarakter, gazdag gyümölcsösség, finom fűszeresség és mindössze öt gramm természetes maradék cukor.

Tűzkő Chardonnay Barrique 2014 borok_blog_pxb

Elegáns illat, szép hordóhasználat, ami nem uralja. Kortyban tartalmas, a Chardonnay gyümölcsössége dominál, igazi örömbor.

Konyári Chardonnay 2016

Illatában érett zöldalma, nyári virágok, ízében sárga- és őszibarack. Gömbölyű, hosszú, vibráló korty. Könnyed és sokízű, feszes szerkezetű, kristálytiszta bor.

Frittmann Muskotály

Irsai Olivér és Cserszegi fűszeres házasításából született meg, ez a muskotályos jellegű félédes, fehér bor. Illata tükrözi a két muskotályos fajta üde szépségeit. A bor lágy karakterű, illatos, gyümölcsös.

Gal Lajos OlaszrizlingKonyari Chardonnaydegenfehgld_muscat_blanc_2016Duzsi Kekfrankos Rose 2014Szent Tamas MAD Furmintfrittmann-muskotaly-palack2FigulaZenit&more

Gróf Degenfeld Muscat Blanc 2015

Félszáraz muskotály tokaji.  Szőlős, muskotályos illattal, frissítő savakkal, zamatos korttyal. Az érett gyümölcsösség hosszan megmarad a szánkban.

Szent Tamás Mád Furmint 2015 ízében és illatában határozottan jelen van a mádi dűlők jellege és ásványossága. Friss, üde savak vezetik a citrusos ízvilágot, utóízében a vulkanikus ásványok jelenléte köszön vissza.

Dúzsi Kékfrankos Rosé 2016  blog_spare-ribs_pxb

Halványszínű, piros gyümölcsös, főként epres illatú kékfrankos Rosé. A szájban gyümölcsbomba: eper, málna, ribizli. Friss savai, gyümölcsössége és nem túl magas alkohol tartalma pompás összhangot alkot.

Gál Lajos Egerszóláti Olaszrizling 2015

Intenzív illat, elsősorban fehér húsú gyümölcsök, selymes test, összhang az illatok és ízek között. Különleges fajtajelleg, az Olaszrizlingre jellemző mandulás kísérőíz.

Vesztergombi Rosé 2016

A Kékfrankos kiváló és biztos alapot szolgáltat a hozzá házasított Merlot-nak és Kadarkának. Finoman epres, szedres, vibráló savak, hosszú, fűszeres korty, tiszta gyümölcs. Egy roséhoz nem kell indok: csak úgy, bármikor, a korty öröméért!

A fenti borok egészen augusztus elejéig a székelyföldi üzletlánc Merkúr boltjainak italrészlegein 15-18 százalékos kedvezménnyel szerezhetőek be.

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Trackback from your site.

Hozzászólás most!

Rólunk

merkur logo
Szinte nincs rá szó a szavak végtelenségére …lehet íze, mélysége játéka az értelem elemével összeszőtt szavaknak. Ami nem tárul fel az ítéletnél leragadók számára. Ma is tudja ezt Mercurius, a szavak Istene, aki tovább él minden merkúri emberben. Ezért elengedhetetlen, hogy a „Merkúrnak” blogja legyen, amit olyan emberek írnak és olvasnak, akik mernek És-sel mondatot kezdeni!

Kapcsolat