24 SEP

Őszi vitamin gyűjtögetés

Written by S’artR Művészeti Közösség , Posted in AKTUÁLIS

blog_alma

Immunerősítő hajrá

Hatalmas vitaminfeltöltő lehetőséget nyújt számunkra az ősz ezen időszaka, amikor valóban érett az őszibarack, friss a körte, hosszan tart a szilvaszezon, mézédes lesz a szőlő. Ebben az időszakban szinte kötelező, hogy gyakran látogassunk el a piacra, és tudatosan fogyasszuk az ősz kínálta gyümölcsöket. Lehetőleg minél gyakrabban, minél rendszeresebben és változatos tálalásban. 

Érdemes lehet ellátogatni a különböző betakarítást ünneplő fesztiválokra, ünnepekre, ahonnan helyi gyümölcsöket szerezhetünk be, ha a mi kertünkben nem terem ilyesmi.

Székelyföldön egyre nagyobb pártfogoltság és szaktudás társul a hagyományos gyümölcsfajták felkutatásában és újratermesztésében, ennek köszönhetően csak Udvarhelyszék szerte 52 őshonos almafajtát, 26 körtefélét, 8 szilvafajtát és számos egyéb sajátosan helyi gyümölcsfajtát gyűjtöttek össze. Egészséges élmény felfedezni őket!

Szilva: a B-vitamin több fajtája is fellelhető benne, de C-vitamin és A-vitamin tartalma is van. Jelentős még az ásványi anyagok közül a blog_szolo_pxbmagnézium, foszfor, vas, kálium és antioxidánsai sem elhanyagolhatóak. A szilva héja értékes része a gyümölcsnek.

Magas rosttartalmának köszönhetően jó salaktalanító, székrekedés gátló, de összességében erősíti az immunrendszert és az őszi hajrában ez nem elhanyagolható.

Szőlő: kivételes gyümölcs annak tekintetében, hogy teljes értékű tápláléknak számít. Héja, húsa, leve és magja mind-mind gazdag tápanyagforrás. A vitaminok közül A, B, C, E, P-vitaminokat tartalmazza. Jelentős még a kálium és szelén tartalma.

Általánosan vírusölő, gyulladáscsökkentő, idegrendszeri és anyagcsere problémákra hat jótékonyan. Ha a szőlő valamelyik alkotóelemét kúraszerűen alkalmazzuk, akkor koncentrált hatást érhetünk el a szervezet egy adott területén, mint ahogy a szőlőmagolaj a szemre és az érrendszerre hat hangsúlyozottan, vagy például a kék szőlőnek gombaölő hatóanyaga is van.

Szőlő diétát is szoktak alkalmazni az anyagcsere problémák helyreállítására és idegrendszeri kimerültség esetén. Külsőleg alkalmazva a bőrre is kedvezően hat.

Körte: a vitaminok közül többfajta B-vitamint tartalmaz, mellette még fellelhető benne az A, C, E, K, J-vitamin is. A körte, hasonlóan a többi őszi gyümölcs társához, jelentős mértékben tartalmaz antioxidáns vegyületeket, mégis az aminosav tartalma a kiemelkedőbb (glutamin, aszparagin).

Az általános hatásait tekintve szívvédő, emésztés elősegítő, csontépítő, és ami nem túl közismert, hogy torok- és hangszálgyulladásra is alkalmazható. A frissen facsart körtelé mézzel fogyasztva gyorsan enyhíti a kellemetlen torokszúrást és tisztítja a lerekedt hangot.

Alma: az immunrendszer védnöke. A legújabb kutatások szerint, melyeket az asztma megelőzés terén végeztek, a száz százalékos almalé fogyasztása hatékonynak bizonyult benne.blog_pxb_gyumolcs

Az alma ásványi anyag koncentrációja elég magas (20 félét is tartalmaz), így igencsak feltölthető a téli raktár vele. A vitaminok közül A, C és B-komplex vitaminok megtalálhatóak benne.

Mindközül a B17-vitamin a legkülönlegesebb, ami az alma magjában 2-3%-os arányban található és a rákos sejtelváltozást gátolja. Ez a vegyület (laetril), ciántartalmú, ami a rákos sejtekre hat és az egészségeseket nem bántja, ráadásul megtalálható még számos gyümölcs magjában.

Az alma tipikusan az a gyümölcs, amit egész évben lehet fogyasztani, mégis a frissesség alapszabálya érvényes rá is. Az őszi, érett kiskerti alma, ami vegyszermentes, nyilván a fáról szakítva, mielőbb fogyasztva a legegészségesebb. Ez a mozzanat Székelyföldön igazán könnyedén megvalósítható, ha külön figyelünk rá.

Ráadásul itt számos őshonos, különleges almafajta is fellelhető. Ezekről a Székelygyümölcs Egyesület honlapján tájékozódhatunk, a mellékelt linkre kattintva: http://szekelygyumolcs.ro/index.php/tudasatadas/kiadvanyaink/szorolapok-plakatok/187-mi-terem-udvarhelyszek-gyuemoelcsoeseiben-kertjeiben 

Őszibarack: szelén, magnézium, cink tartalma számottevő és a vitaminok közül a B, A, C. Általános jótékony hatásait tekintve a szemre, bőrre, szívre hat a leginkább. Vértisztító, vérnyomáscsökkentő, segít kivezetni a pangó vizet a szervezetből, javítja a közérzetet és külsőleg alkalmazva képes regenerálni a gyulladt, pattanásos, de a száraz bőrt is.

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Trackback from your site.

Hozzászólás most!

Rólunk

merkur logo
Szinte nincs rá szó a szavak végtelenségére …lehet íze, mélysége játéka az értelem elemével összeszőtt szavaknak. Ami nem tárul fel az ítéletnél leragadók számára. Ma is tudja ezt Mercurius, a szavak Istene, aki tovább él minden merkúri emberben. Ezért elengedhetetlen, hogy a „Merkúrnak” blogja legyen, amit olyan emberek írnak és olvasnak, akik mernek És-sel mondatot kezdeni!

Kapcsolat