31 MAY

Új fűszerek a láthatáron

Written by S’artR Művészeti Közösség , Posted in AKTUÁLIS

Egészséges fűszerek, ízesebb ételek 

fuszerek_merkurblog_pxb

Az átlagosnál nehezebben beszerezhető fűszerekkel bővült a székelyföldi üzletlánc kínálata. Az organikus részlegről eddig is beszerezhető Lakshmi különleges fűszerekhez csatlakoznak a Thymos termékek is. Maga a név már ismerős lehet a hagyományos  kategóriában, de most az új fűszercsaládjuk az egészséges életmódot támogatja, kiegészítheti az étrendet és az alternatív gyógymódokat.

A Thymos saját védjegyének tartja a jó minőséget és a változatos kínálatot. A termékekhez szükséges alapanyagokat szárítás előtt alaposan tisztítják. A szárítás során megmarad az ízük és aroma anyaguk, és próbálnak ügyelni arra is, hogy ebből minél kevesebb vesszen el az aprítás, őrlés és zúzás következtében. A cég egyik székhelye a Magas-Tátrában van, ami ugyan nem garancia semmire, de lehetőség a gyógynövény-fűszerek tisztaságának megőrzésére.

Az újonnan kapható fűszerek közül kiemeltünk kettőt, ami ritkábban kapható az átlagnál, és hatóanyagait tekintve igazán kivételes. A Thymos csomagolásban előnyük a jó ár és az optimális kiszerelés, mert a bioboltokban a gyógynövény jellegű fűszerek általában csak nagy kiszerelésben kaphatóak.

Édeskömény és Kurkuma, a két csodaszer

Gyulladáscsökkentő és emésztés-elősegítő fűszerek

Édeskömény mag (Foeniculum vulgare) vagy ánizskapor. Angolul fennel seeds, románul seminte de chimen dulce/fenicul. Az édeskömény magja nem összetévesztendő a többi köményfélék mellett az ánizsmaggal (anise, anason) sem.

Érdemes a találó magyar kifejezést használni az édesköményre, ami ánizskapornak nevezi a nem gumós édeskömény növényt. Ez a megnevezés mindent elmond az édesköményről: kapor jellegű növény, leginkább rá hasonlít küllemében és ánizsos ízű. A köménymagvak közül ez a legnagyobb szemű, és zöldes színű még szárítva is.

Nagy erejű gyógynövény, amit először nem is használtak táplálkozásra, csak gyógyításra. Régen varázserőt tulajdonítottak neki, és bekerült a középkori papok által a kilenc szent növény közé. A puffadás és a bélgázok nagy enyhítője. Görcsoldó és feszültségoldó hatású mind az emésztés, mind a mellkas feszüléseire. Teája kisbabáknál is enyhülést hoz a hascsikarásra. Látásjavítóként és tejfakasztóként is számon tartják. Kivezeti a test pangó vizeit, nyákjait.

Felhasználása: az olasz és francia konyha kedvelt halfűszere. Akárcsak nálunk a kaprot, a levesektől a főzelékeken át a túrókrémekig számos ételben használják. Szárítva a pogácsaszerű tészták, kalácsok, indiai szamószák, likőrök, cukorkák elterjedt fűszere.

Kurkuma vagy turmeric

A kurkuma/turmeric ma az orvostudomány és a több ezer éves védikus gyógyászat közös nevezője lett. Egyre több kísérlet bontja hatóanyagaira az indiaiak kedvelt fűszerét. Évről évre derül ki, hogy mindaz, amit még pár éve nem értett a tudomány, és természetgyógyászati humbugnak tartott, az mégiscsak valóság.

Az emésztőrendszerre gyakorolt hatása: minden bélbetegségre javallott (irritábilis bélszindróma, colitis, bélféreg, bélgörcs), máj- és epegyógyszer, szuper méregtelenítő, segíti a gyors égést és kiürülést. Csökkenti a gyomorsav termelést.

Cukorbetegségre: csökkenti a vércukor szintet. Fő hatékonyságát a cukorbetegség okozta szövődmények gyógyításában fejti ki. Továbbá csökkenti a vesekárosodást is. 

A keringési rendszerre: trombózis megelőző hatása van, hiszen gátolja a vérrögképződést. Vérzéscsillapító és menstruációs panaszok mérséklője is. Stimulálja az agyműködést. Bizonyítottan Alzheimer megelőző hatása van. 

Szürkehályogra: az”oxidatív stressz“-nek tulajdonított szürkehályog kezelésében hatékonynak bizonyult az erős antioxidáns hatású kurkumin.

Vese gondokra: mivel a kurkumin képes megnövelni a vesében a szervezet egyik legerősebb gyógyító anyagát, a glutationt, ezért a vese betegségeinek kezelésében szintén hatásos.

Az ízületekre: ízületi gyulladások és reumatikus problémák kezelésében is segítség lehet.

Lázcsökkentő: köhögéscsillapító, nyákoldó. A téli légzőszervi megbetegedések házi gyógyszere, akárcsak a gyömbértea.

Erős anti-anyag: antiszeptikus (kívülről is alkalmazható bőrre, sebekre), antivirális (vírusölő), antibakteriális, antimikrobás.

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Trackback from your site.

Hozzászólás most!

Rólunk

merkur logo
Szinte nincs rá szó a szavak végtelenségére …lehet íze, mélysége játéka az értelem elemével összeszőtt szavaknak. Ami nem tárul fel az ítéletnél leragadók számára. Ma is tudja ezt Mercurius, a szavak Istene, aki tovább él minden merkúri emberben. Ezért elengedhetetlen, hogy a „Merkúrnak” blogja legyen, amit olyan emberek írnak és olvasnak, akik mernek És-sel mondatot kezdeni!

Kapcsolat